lauantai 4. helmikuuta 2012

Pureva pakkanen

Noin viikon ajan ollaan jo hytisty yli 20 asteen pakkasissa. Sen lisäksi, että pakkanen puree nenään, vaikuttaa se myös ympäristöön. Pato on jäätynyt lähes kokonaan, vaikka vielä äsken vesi suihkusi suurella voimalla kalliota vasten. Nyt kallion päälle on jäätynyt puoli metriä paksu jääsieni.
Punamulta saa valkean vivahteen, kun padosta nouseva vesihöyry jäätyy talon seinään.

Ilman kosteus jäätyy jääkiteiksi niin lumen, jään kuin kasvien päälle. Yhtäkkiä lumi näyttää terävältä.

Innostuin vanhasta perinteestä ja päätin pitkästä aikaa kokeilla jäälyhtyjen tekoa. Kahdessa vuorokaudessa sain tehtyä viisi lyhtyä eikä ämpärikään hajonnut. Lyhdyt loistavat iltaisin kilpaa tähtien ja kuun kanssa. Kovalla pakkasella ei tarvita edes taskulamppua pimeällä iltalenkillä, kun yötaivas valaisee tiemme ja jättää meistä varjot pellon reunaan.
Pian pakkaset kuitenkin loppuvat. Vanhan kansan sanonta kuuluu: "Pyry pakkasen perässä." Lumisadetta ovatkin lupailleet tänne Länsi-Suomeen...

2 kommenttia:

  1. Hei, ihania talvikuvia! Kuinka kauan pidit ämpäriä ulkona pakkasessa?

    VastaaPoista
  2. Kovalla pakkasella eli noin 20 asteessa lyhty valmistui yön tai työpäivän aikana. Aikaa meni siis n. 12h. Lämpimämmällä säällä aika on tietysti pidempi. Ämpäristä näkee jäätyneen osan ja keskellä olevan veden välisen rajan viivana, semmoinen viitisen senttiä on aika sopiva paksuus jäälyhdyn seinämille.

    VastaaPoista