maanantai 13. helmikuuta 2012

Macaron leivokset

Kaupassa nämä ihanuudet maksavat hunajaa, joten sain kuningasidean kokeilla itse niiden tekoa. Googlettelin ja löysin erilaisia ohjeita, joista päädyin kokeilemaan macaroneja italialaiseen tapaan jauhot suussa nimisen blogin sivuilta löytämäni ohjeen mukaan. Ohje täältä. Ohje näytti kaikkea muuta kuin helpolta, joten värväsin ystäväni H:n mukaan leivontaoperaatioon.

Kaupassa käynnin jälkeen laitoimme H:n kanssa tuumasta toimeen ja noudatimme ohjetta parhaamme mukaan, mutta koska idea oli extempore luonteinen, emme ehtineet vanhennuttaa valkuaisia. Lisäksi sokeriliemen lämpötila jouduttiin arvaamaan, koska lämpömittaria ei ollut käytettävissä. Kaikki sujui oikeastaan hyvin viimeiseen vaiheeseen asti eli taikinoiden sekoitukseen saakka. Ei tosiaan ollut pelkoa siitä, että siitä olisi tullut liian notkeaa, vaan se oli tönkköä kuin mikä, vaikka kuinka sekoitettiin. Taikinasta oli vaikeaa saada pyöreitä keksejä ja siihen jäi huippuja, koska taikina oli niin tönkköä, ettei se levinnyt yhtään. No, uuniin vaan ja katsotaan mitä tapahtuu.

Ensimmäinen pelti.... ei hjuva,
toinen pelti.... parempi,
kolmas pelti.... jotain siltä väliltä.

Ensimmäisen pellin macaroneissa vika oli siinä, että uuni oli liian kuuma ja pelti liian korkealla. Kekseihin tuli liian tumma väri ja ne kuivuivat liikaa. Toisessa pellissä laskettiin lämpötilaa ja paistettiin uunin alatasolla, jolloin macaroneista tuli oikean värisiä ja rakenne oli hyvä, jotkut olivat jopa vähän jalallisia, jee! Harmittavasti osa halkesi, koska taikinaan oli jäänyt huippu tai taikinakökkö oli ollut liian paksu.
Kolmannessa pellissä olin kokeilun vuoksi tehnyt vähän paksumpia eli niissä kaikissa oli halkeama. Mutta muuten maku ja rakenne niissä oli yhtä hyvä kuin toisen pellin macaroneissa eli vain ulkonäkö epäonnistui.

Sitten askarreltiin vadelma-valkosuklaaganache -täyte, kermaruusu blogista mukaillen:
100g valkosuklaata
0,25 dl kermaa
0,25 dl vadelmasosetta
1 rkl flora culinesseä

1. Raasta valkosuklaa
2. Kiehauta kattilassa kerma, voi ja vadelmasose
3. Kaada joukkoon valkosuklaaraaste ja sekoita kunnes suklaa on sulanut.
4. Jäähdytä.
5. Vatkaa vaahdoksi

Vadelmasoseen valmistin viime kesänä poimimista vadelmista: sulatin, valutin ja sitten pienen siivilän läpi pusersin niin, että siemenet jäivät siivilään. Jos kokeilet tätä ohjetta, älä ihmettele, mikäli suklaan lisäämisen jälkeen massa muuttuu kummallisen väriseksi. Vadelma ja suklaa varmaan jotenkin reagoivat kemiallisesti, ainakin meillä siitä tuli ihan oudon väristä. Vatkatessa siitä kuitenkin tuli ihanan vaaleaa vaahtoa.

Sitten vaan täytettiin, halkeilleet versiot kelpasivat hyvin alapuoliksi. Pari laitoin pakkaseen, koska halusin tietää kestävätkö pakastusta. Oikein nättejä tuli ja hyvänmakusia ja vielä ekalla yrittämällä! Oltiin H:n kanssa henkisesti varauduttu epäonnistumiseen, koska olin lukenut kauhutarinoita macaronien epäonnistumisista eri blogeista. Mutta tällaisia siis saatiin aikaiseksi, kuva Hanna Pohjatalo:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti